Door gebruik te maken van een Power-over-ethernet switch voorzie je het aangesloten apparaat van data en stroom met een enkele netwerkkabel. Met een PoE switch is het niet meer nodig om het netwerkapparaat nog los te voorzien van een stroomkabel. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld een access point aan het plafond plaatsen, maar geen stroompunt in de buurt hebt. Er komt steeds meer netwerkapparatuur waarbij het mogelijk is om PoE te gebruiken. Niet alle apparaten ondersteunen Power-over-Ethernet. Vooral bij oudere modellen ontbreekt de PoE functie. Het aanschaffen van een PoE switch is dan ook overbodig.

Hoe werkt een PoE switch?

Een PoE switch werkt eigenlijk op dezelfde manier als een normale switch. De switch maakt het mogelijk om meer netwerkapparaten aan te sluiten op je router. Een normale router heeft vaak maar een klein aantal beschikbare netwerkpoorten. Wanneer je een huis of kantoor vol met apparaten hebt die je wilt aansluiten op je netwerk kom je waarschijnlijk poorten te kort. Een switch is dan de oplossing om je bekabeld netwerk uit te breiden. Een normale switch zorgt alleen voor het dataverkeer. Een PoE switch voegt hier stroom aan toe. Een netwerkkabel bestaat uit 8 aders, hiervan worden er maar 4 gebruikt voor data. De andere 4 aders zijn min of meer overbodig. De switch kijkt of er een aangesloten apparaat stroom nodig heeft via de ethernetkabel en levert het gewenste vermogen.

Beste PoE switch

Bij het kopen van een switch moet je rekening houden met een aantal dingen. Daarom is de beste PoE switch ook per persoon verschillend. Er zijn veel power-over-ethernet switches op de markt van verschillende fabrikanten. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen. Het belangrijkste bij kiezen van een PoE switch is het aantal apparaten wat je wilt aansluiten en hoeveel vermogen ze vragen. Een Power-over-Ethernet switch kan maar een maximaal aantal vermogen leveren per poort en in totaal. Beide specificaties zijn belangrijk bij het kiezen van de juiste switch.

Voorbeeld: Voor het aansluiten van 4 access points met een verbruik van 15 watt per stuk heb je minimaal een switch nodig van 60 watt.

Een standaard PoE switch levert maximaal 15 watt per poort. Wanneer je netwerkapparaten hebt die meer vermogen nodig hebben moet je kiezen voor een PoE+ switch. Dit type levert meer vermogen per poort.

Ubiquiti UniFi USW-Lite-8-PoE

Ubiquiti UniFi USW-Lite-8-PoE

De Ubiquiti UniFi USW-Lite-8-PoE is een uitstekende switch wanneer je zoekt naar een PoE+ switch in combinatie met een normale switch voor netwerkapparaten die geen Power-over-Ethernet nodig hebben. De Ubiquiti UniFi USW-Lite-8-PoE is een managed switch en stel je volledig naar wens in. Zeker wanneer je gebruik maakt van Ubiquiti apparaten in je netwerk is dit een goed model. De switch heeft in totaal 8 poorten, waarvan vier met PoE+ ondersteuning. In totaal kun je 52 watt aan vermogen aansluiten via power-over-ethernet met en max van 30 watt per poort.

MEER INFORMATIE

PoE switch TP-Link

TP-Link TL-SG108PE

De TP-Link TL-SG108PE switch is een veel gekozen product. De switch is namelijk aantrekkelijk geprijsd en biedt veel opties, zoals 8 netwerkpoorten, waarvan 4 met PoE ondersteuning. Elke poort van de TP-Link TL-SG108PE levert een maximaal vermogen van 15,4 watt met een totaal van 55 watt. Ideaal om meerdere netwerkapparaten op aan te sluiten met en zonder Power-over-Ethernet ondersteuning. Verder is de TL-SG108PE helemaal naar wens in stellen, doordat het een managed switch is.

MEER INFORMATIE

Netgear GS305P PoE switch

Netgear GS305P PoE+ switch

Wanneer je zoekt naar een PoE switch die je niet hoeft te beheren, dan is de Netgear GS305P een top model. De switch levert in totaal 55,5 watt verdeelt over 4 poorten. De andere normale poort is voor het aansluiten op je router. Ideaal om je eigen netwerk op te zetten met een klein aantal PoE apparaten.De Netgear GS305P is ook verkrijgbaar als PoE+ switch, zowel managed als unmanaged.

MEER INFORMATIE

Liever een andere model? Bekijk ze allemaal!

PoE+ switch

Ook van power-over-ethernet switches zijn er verschillende soorten verkrijgbaar. Het belangrijkste verschil in dit type switch is de wattage. De wattage per poort en het totaal is belangrijk bij het aanschaffen van een PoE switch. Welke je precies nodig hebt is afhankelijk van de netwerkapparatuur dat je wilt aansluiten. Per poort kan een power-over-ethernet switch een maximaal vermogen leveren. Bij PoE is dit maximaal 15,4 watt per poort. Bij een PoE+ switch is de max 30 watt per poort. De + achter PoE betekent dat een enkele poort maximaal 30 watt heeft aan vermogen. De meeste switches zijn backwards compatible. Dit betekent dat je een netwerkapparaat die minder dan 15 watt vermogen vraagt op een 30 watt poort kunt aansluiten.

Managed en unmanaged switches

Naast de keuze tussen het vermogen wat een enkele poort kan leveren kun je ook kiezen uit switches die je nog verder kunt instellen om je netwerk te optimaliseren. Dit wordt aangegeven als managed en unmanaged. Een unmanaged switch is eigenlijk een basis switch waarmee je niet meer doet dan het aantal poorten op je router uitbreiden. Voor veel mensen voldoende, want dit is het voornaamste doel van een switch. Bij een managed model breid je niet alleen het aantal poorten uit, maar kun je ook je netwerk verder optimaliseren. Per type switch kun je verschillende onderdelen van je netwerk verbeteren. Functies als Quality of Service, Linkaggregatie en VLAN zijn op de meeste managed switches beschikbaar. Duurdere modellen hebben nog meer functies beschikbaar.

Totale wattage

Bij het gebruik van een PoE switch is het belangrijk om te kijken wat je allemaal wilt gaan aansluiten en hoeveel vermogen elk apparaat vraagt. Door in de specificatie te kijken van het aan te sluiten product kun je achterhalen wat het maximaal vermogen is wat een netwerkapparaat via power-over-ethernet vraagt. Het aantal watt tel je dan van elk apparaat bij elkaar op en weet je of je onder het maximaal aantal watt blijft wat de switch kan leveren. Het totaal vermogen kan per netwerk variëren. Het is afhankelijk wat je allemaal wilt gaan aansluiten op je switch.

Switch vs injector

De meeste nieuwe netwerkproducten hebben enkel nog een PoE aansluiting. Dit betekent dat je niet meer de mogelijkheid hebt om het apparaat te voorzien van stroom door middel van een losse voeding. Wanneer je maar een enkel product wilt koppelen aan je netwerk en er geen mogelijkheid is om een losse voeding aan te sluiten, dan is het verstandig om te kiezen voor een PoE injector. Een injector is eigenlijk een losse voeding die het stroom injecteert in de netwerkkabel. De beste oplossing wanneer je maar één netwerkproduct wilt aansluiten.

Veelgestelde vragen:

Wat is een PoE switch?

PoE staat voor Power-over-Ethernet en betekent dat de voeding van een apparaat over dezelfde netwerkkabel gaat als de data. Met PoE switch breidt je het aantal poorten op je netwerk uit en voeg je stroom toe aan sommige poorten.

Wat is het verschil tussen PoE en PoE+?

Er zijn verschillende soorten switches verkrijgbaar. Een belangrijk verschil tussen de modellen is het aantal vermogen wat een switch kan leveren per poort. Een normale power-over-ethernet switch heeft een maximaal vermogen van 15,4 watt per poort. Een PoE+ model heeft een max van 30 watt per poort.

Liever een andere model? Bekijk ze allemaal!