Een wifi verbinding begint in de meeste gevallen bij de internetprovider. Een internetprovider, bijvoorbeeld KPN, levert bij het afsluiten van een internetpakket een modem met router functie. De ingebouwde router zorgt voor een wifi verbinding, maar in de meeste woningen is de standaard modem/router niet voldoende. Een slechte wifi verbinding is enorm vervelend en kan gemakkelijk verbeterd worden door bijvoorbeeld een wifi versterker. Er zijn verschillende soorten wifi versterkers te vinden, zowel bedraad als draadloos zijn er tal van mogelijkheden. Een bedrade versterker is een access point. Je draadloze verbinding verbeteren zonder draad kan met een wifi repeater. Voor elk draadloos internet probleem is er tegenwoordig wel een oplossing te vinden wat aansluit bij de behoeftes en mogelijkheden. Wanneer je gelijk je complete woning wilt optimaliseren kies je het beste voor Multiroom wifi. Een wifi booster verbetert de draadloze internetverbinding.

wifi versterker tp link RE650

Beste wifi versterker

Wat is de beste wifi versterker? Dit is per locatie en situatie verschillend. Soms kan een simpele wifi repeater in je stopcontact al voldoende zijn. In andere gevallen moeten er zelfs meerdere en sterkere versterkers aan te pas komen. Voordat je begint aan het verbeteren van je draadloze verbinding is het aan te raden om eerst te kijken naar je probleem, mogelijkheden en het gewenste resultaat. Kijk eerst tot waar je huidige verbinding reikt en of je het vanaf het laatst goed werkende locatie verder kunt uitbreiden. Is dit bedraad mogelijk of gaat dit niet lukken, dit is de volgende vraag die je jezelf moet stellen. De beste wifi versterker kiezen begint dus bij het inschatten van de situatie. Er zijn handige apps voor je smartphone beschikbaar die je kunnen helpen met het meten van je wifi signaal. 

9+

Beste wifi versterker 2024

Ubiquiti UniFi Long Range
Ubiquiti UniFi AP LR

Best geteste acces point voor lange afstanden. Met de Ubiquiti UniFi AP LR wordt elk gemiddeld huis volledig voorzien van wifi dekking.

  • 5Ghz ondersteuning
  • Simultaneous dual-band
  • Power over ethernet
  • Beheren vanuit de cloud

multiroom wifi versterker booster

Multiroom wifi

Wanneer je een slechte verbinding in huis hebt kun je met een wifi versterker snel het probleem oplossen. Helaas is het vaak niet mogelijk om je complete woning van beter draadloos internet te voorzien met enkel een wifi booster. Gelukkig zijn er tegenwoordig wel andere oplossingen waarmee dit wel mogelijk is. Zo kun je een multiroom wifi pakket aanschaffen. Het grote voordeel van Multiroom wifi is dat alle satellieten met elkaar samenwerken en zorgen voor een groot stabiel draadloos netwerk. Multiroom wifi bestaat uit een router met losse satellieten (versterkers). De hoeveelheid satellieten is afhankelijk van de grote van je huis en welke plekken je allemaal wilt voorzien van wifi. Multiroom wifi wordt ook wel een Mesh-netwerk genoemd.

MEER INFORMATIE

TP-LINK RE650 wifi repeater versterker

TP-Link RE650

De TP-Link RE650 is een veel verkochte wifi repeater. Een compact stukje hardware waarmee je eenvoudig je wifi signaal kunt verbeteren. Deze wifi versterker koppel je draadloos aan je wifi netwerk. Door het opnieuw uitdelen van je wifi verbinding wordt je draadloos internet verbetert. Het is belangrijk om de TP-Link RE650 te plaatsen op een locatie waar de draadloze verbinding nog goed is. Wanneer je wel de mogelijkheid hebt om de TP-Link RE650 bekabeld aan te sluiten op je netwerk kun je hem ook gebruiken als access point. Zo verlies je geen internetsnelheid. Alle instellingen en beheer van de wifi versterker doe je eenvoudig in de TP-Link app.

MEER INFORMATIE

Ubiquiti Unifi AP AC In-wall HD

Ubiquiti UniFi AP AC In-Wall HD

Wanneer je graag een betere draadloze internetverbinding wilt, maar geen mogelijkheid hebt om een access point aan het plafond te plaatsen kun je er ook voor kiezen om een In-Wall wifi versterker te installeren. Dit is een access point die je in een wandcontactdoos kunt plaatsen. Zo kun je bijvoorbeeld een stopcontact achter je televisie vervangen voor een een In-Wall wifi booster. Wel moet je dan de stroomkabel vervangen voor een ethernet kabel die verbonden is met een PoE switch en je netwerk.

MEER INFORMATIE

TP-Link Omada EAP670

TP-Link Omada EAP670

Haal meer uit je draadloos netwerk met de TP-Link Omada EAP670 access point. De TP-Link Omada EAP670 ondersteunt wifi 6 en hiermee ben je helemaal klaar voor de toekomst. Op de 5 Ghz bandbreedte haal je maar liefst een snelheid van 4804 Mbit/s. De EAP670 wordt geleverd met stroomadapter, maar kan ook aangesloten worden op een PoE switch voor data en voeding via dezelfde kabel. Deze access point is makkelijk te beheren via de TP-Link cloud. Door meerdere Omada toegangspunten te koppelen creëer je een groot en stabiel wifi netwerk. Binnen de cloud maak je onder andere een gastnetwerk aan en geef je bezoekers eenmalig toegang tot je netwerk met een code. De TP-Link Omada EAP670 is een uitstekend apparaat voor thuis en op de zaak.

MEER INFORMATIE

Liever een andere wifi booster?

Hoe werkt een wifi versterker?

Een wifi booster is er om je draadloze verbinding te verbeteren. Dit kan op twee manieren met een repeater of access point. Een acces point breidt het draadloos internet uit door een bedraad toegangspunt toe te voegen aan je bestaand netwerk. Een repeater of wifi extender pakt je aanwezige wifi verbinding op en deelt deze opnieuw weer uit. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een stroompunt. Hoe werkt een wifi versterker als je geen draadloos internet hebt? Als je geen, of haast geen, wifi verbinding hebt is het aan te raden om een access point te installeren. Als er namelijk geen wifi aanwezig is kan deze niet worden gevonden en dus ook niet opnieuw gedeeld worden. Je draadloos internet verbeteren door middel van een access point is altijd de beste oplossing en stabielste oplossing.

hoe werkt een wifi versterker

Wifi standaarden

Bij het aanschaffen van een wifi versterker is het verstandig om goed te kijken naar de mogelijkheden die de booster te bieden heeft. Niet alle hardware kan namelijk hetzelfde en haal je het meeste uit je draadloos internet. Een belangrijk punt om rekening mee te houden is de wifi standaard. Dit wordt aangegeven als 802.11, gevolgd door een tweetal letters. Deze combinatie van cijfers en letters geeft aan in welke standaard de booster valt.

802.11ax:
Deze standaard is beter bekend als Wifi 6 en ondersteunt de 2,4 GHz en 5 GHz band. Het mooie aan 802.11ax is dat MU-MIMO (Multiple User – Multiple Input Multiple Output) standaard ondersteunt wordt. Hiermee kunnen meerdere gebruikers gelijktijdig voorzien worden van kwalitatieve down- en upload snelheid.

802.11ad:
Een wifi standaard die weinig gebruikt wordt, maar erg effectief is op korte afstanden. Met 802.11ad behaal je een hoge snelheid, mits je echt dicht in de buurt bent. Wanneer je een andere standaard kunt kiezen heeft dit de voorkeur.

802.11ac:
Tot voor kort de populairste standaard, maar wordt snel ingehaald door Wifi 6. 802.11ac is nog steeds populair en een prima standaard om je wifi verbinding mee te verbeteren. Het voordeel van deze standaard is de hoeveelheid apparaten die het ondersteunt en de snelheden die behaald kunnen worden.

802.11n:
Een verouderde standaard die nog steeds veel gebruikt wordt. 802.11n maakt gebruik van 2,4 Ghz en 5 Ghz bandbreedte en haalt een maximum snelheid van 450 Mbps. Wanneer je deze standaard nog gebruikt wordt het nu langzamerhand tijd om over te stappen naar 802.11ax (Wifi 6).

802.11a/g & 802.11b:
Beide wifi standaarden behoren tot het single-band tijdperk en zijn (bijna) niet meer verkrijgbaar. Hoge snelheden kun je in ieder geval niet halen met deze wifi-standaarden.

Bekijk ook de standaard van je apparaat
Bij het kiezen van de beste wifi versterker is het ook belangrijk om te kijken naar wat je smartphone, tablet, laptop, computer etc. ondersteunt. Wanneer je namelijk een wifi 6 booster koopt betekent dit niet automatisch dat je draadloze verbinding sneller wordt. Vaak ligt het er dan aan dat je laptop helemaal geen 802.11ax ondersteunt. Zowel de zender als ontvanger van het wifi signaal moeten beide dezelfde standaard ondersteunen om gebruik te kunnen maken van alle voordelen die hierbij horen.

De voordelen van MU-MIMO

Voorheen maakten routers, wifi boosters en access points geen gebruik van de MU-MIMO technologie. Iedereen die verbinding wilde maken met een wifi verbinding moest achteraan in de digitale rij staan en wachten totdat die aan de beurt was. Met MU-MIMO is dit verleden tijd. Deze technologie maakt het mogelijk dat bijvoorbeeld een router meerdere mensen tegelijk kan helpen. Hierdoor hoeven apparaten minder lang te wachten en wordt een wifi verbinding vele malen sneller. In een gemiddeld huishouden zijn zo’n 10 apparaten tegelijk verbonden met wifi. Voorheen maakte dit de draadloze verbinding traag. Met MU-MIMO is dit dus verleden tijd. Ook wanneer er veel gegamed en gestreamd wordt is MU-MIMO de uitkomst. Dit zijn namelijk wifi-intensieve activiteiten die veel vragen van je draadloos netwerk. Gelukkig is MU-MIMO bij veel fabrikanten standaard geworden. Dit betekent dat je de technologie veelal vindt op de nieuwste hardware voor draadloos netwerk.

De mogelijkheden

Wanneer je je draadloos internet in huis wilt verbeteren heb je dus een aantal mogelijkheden. Per optie zijn er ook weer verschillende producten verkrijgbaar die je helpen bij het optimaliseren van je draadloos netwerk. Een internet versterker kun je ook op verschillende plekken plaatsen. Met een Multiroom wifi optie kun snel en effectief je wireless internet versterken, omdat je meerdere satellieten tot je beschikking hebt. Wanneer je zoekt naar een krachtige access point, maar geen kabels naar je plafond kunt trekken, zou je kunnen kijken naar de mooie in-wall mogelijkheden.

Wifi versterker voor buiten

In de zomermaanden is een stabiel netwerk in de tuin uiterst aangenaam. Bij de meeste mensen is dit niet het geval en valt de wifi verbinding volledig weg zodra ze buiten zijn. Dit wordt veroorzaakt door hetzelfde probleem als je wifi verbinding binnen. Wifi reikt namelijk maar tot een bepaald punt. Bij een standaard router zijn dit maar enkele meters. Gelukkig zijn er voor buiten ook diverse wifi versterkers, zelfs waterdichte varianten. Het is niet altijd noodzakelijk om een wifi booster buiten te plaatsen. Je kunt er ook voor kiezen om een versterker te plaatsen nabij je buitenruimte. Dit lost het probleem al vaak op. Een wifi versterker voor buiten is ook afhankelijk van het oppervlak wat je wilt voorzien van wifi. Soms moeten er meerdere wifi versterkers voor buiten aan te pas komen. 

Slechte verbinding

Een wifi versterker hoeft niet altijd de oplossing te zijn van een matig of zelfs slechte draadloze verbinding. Hedendaagse routers maken namelijk gebruik van de 2,4 ghz en 5 ghz frequentie om het wifi signaal te versturen. De 2,4 ghz frequentie is een veel gebruikte frequentie en is vaak overbelast. Het is daarom aan te raden om gebruik te maken van de 5 ghz band. Helaas ondersteunen niet alle apparaten een 5 ghz verbinding. Kijk altijd eerst of jouw devices compatible zijn voordat je een nieuwe router of wifi versterker koopt.

De voordelen

Bereik
Het grootste voordeel van een wifi versterker is het bereik. Door het plaatsen van een booster wordt het bereik groter. Een groter bereik betekent dat je op meer plekken in en om huis wifi hebt.

Connectiviteit
Met een juist ingestelde versterker kun je gebruik maken van 1 SSID met hetzelfde wachtwoord. Zo hoef je niet te wisselen van netwerk en pakt je device zelf het sterkste wifi punt.

Kwaliteit
De kwaliteit van je draadloze verbinding zal stijgen door het gebruiken van een wifi versterker. De nieuwste boosters kunnen meer data tegelijk verwerken, waardoor de kwaliteit van je verbinding zal toenemen.

Streamen
Het streamen van beeld & geluid wordt met de juiste versterker een kinderspel. Nooit meer haperend beeld terwijl je je favoriete serie of film zit te kijken.

Versterken of verbeteren

Een veelgemaakte fout is het versterken van de draadloze verbinding terwijl dit niet nodig is. Het verbeteren van je wifi begint niet door het plaatsen van een wifi versterker. Een wifi booster pas je alleen toe als je draadloze verbinding niet toereikend is, bijvoorbeeld op zolder of in de tuin. Verbeteren van je netwerk/internet kan soms al te maken hebben met het verkeerd configureren van je router. 

Wifi booster & wifi extender

Wifi boosters en wifi extenders zijn andere benamingen voor een wifi versterker. Al deze apparaten doen hetzelfde, namelijk het versterken, boosten en uitbreiden van je draadloos internet. Vergelijk voor aanschaf goed welk type het beste bij je situatie past en je draadloze problemen kan oplossen.

Wil je je wifi bereik vergroten en verbeteren?

Single-band, Dual-band & Tri-band

Wifi versterkers zijn verkrijgbaar met verschillende frequentiebanden. Deze banden worden beschreven als single, dual en tri. Bij single-band versterkers wordt er alleen gebruik gemaakt van de 2,4 Ghz frequentie. Dit is de meest gangbare frequentie en wordt op de meeste apparaten ondersteunt. Dual-band maakt naast 2,4 Ghz ook gebruik van de 5 Ghz frequentie. 5 Ghz wifi wordt de nieuwe standaard, aangezien er vele male hogere snelheden behaalt kunnen worden. Mocht je oudere apparaten in huis hebben kan het zijn dat deze geen 5 Ghz kunnen ontvangen. Tri-band beschikt net als Dual-Band over 2,4 & 5 Ghz frequentiebanden, maar heeft een extra 5 Ghz en haalt hierdoor nog hogere snelheden.

Draadloze wifi booster

Het draadloos oplossen van een slechte verbinding kan door middel van een wifi repeater. Deze handige apparaten pakken je reeds bestaande wifi verbinding op en deelt deze weer opnieuw uit. Een draadloze wifi extender is uiterst handig op plekken waar je een slechte draadloze verbinding hebt en geen mogelijkheden om een netwerkaansluiting te plaatsen. Helaas kennen wifi boosters ook een aantal nadelen.

Bedrade wifi versterker

Het versterken van je draadloze verbinding is eenvoudig door het plaatsen van extra toegangspunten in je netwerk. Deze toegangspunten (access points) sluit je met een netwerkkabel aan op je router. Na het aansluiten zendt een access point een draadloze verbinding uit. Hiermee is een access point een krachtige wifi versterker waarbij er geen snelheid verloren gaat. Mocht je de mogelijkheid hebben voor een bedrade optie dan is dit zeker aan te raden.

TP-Link Wifi versterker

TP-Link is al jaren een bekend merk in de netwerk producten, zo ook in de wifi versterkers. Een TP-Link wifi versterker is betrouwbaar en kent veel voordelen als je deze vergelijkt met andere merken. De gebruiksvriendelijkheid van een TP-Link wifi versterker is hoog en is voor iedereen te begrijpen. Zowel de wifi repeaters als de access points van TP-Link zijn van hoge kwaliteit en werken ook nog eens naadloos met elkaar samen. Wanneer je eenvoudig een groter en/of beter draadloos netwerk wilt zul je met een product van TP-Link zeker slagen. De beste TP-Link wifi versterker is de TP-Link RE650. Deze repeater ondersteunt 5Ghz, heeft een groot bereik en is uiterst eenvoudig in te stellen. Ook de acces points van TP-Link worden vaak gebruikt, zeker de TP-Link Omada EAP245. Een krachtige versterker die je ook nog eens eenvoudig kunt doorlussen door een enkele utp kabel.

Wifi booster aansluiten

Het aansluiten van een draadloos internet booster verschilt per type. Wanneer je kiest voor een access point zul je de versterker moeten aansluiten met een netwerkkabel. Bij een repeater is de aansluiting draadloos, doordat je de huidige draadloze verbinding oppakt en weer opnieuw uitzendt. Ook is het aansluiten verschillend per merk, zeker als je kijkt naar de access points. Sommige toegangspunten kunnen worden aangesloten door een enkele kabel, omdat ze power over ethernet ondersteunen. Hiervoor heb je dan wel een PoE switch nodig. Andere access points hebben 2 kabels nodig, een voor de voeding en een voor de data. Gelukkig wordt er tegenwoordig altijd een uitgebreide handleiding geleverd en hoeft het aansluiten niet moeilijk te zijn. Een versterker aansluiten kun je natuurlijk zelf doen, maar ook uitbesteden aan een IT professional. Wanneer je dit door een expert laat doen ben je verzekerd van het beste resultaat. 

Wifi versterker camping

Het internet is niet meer weg te denken, ook niet wanneer we willen ontspannen op de camping. Veel campings bieden een wifi service aan, maar deze is vaak niet toereikend. Veelal is de verbinding slecht en laat de snelheid te wensen over. Daarom wordt er steeds vaker gekozen voor een wifi versterker op de camping. Een repeater die je kunt gebruiken op de camping hoeft niet anders te zijn dan het type wat je thuis gebruikt. Toch loop je op de camping vaak tegen het probleem aan dat je eerst moet inloggen alvorens je de wifi kunt gebruiken. Wanneer je optimaal wilt genieten van wifi op de camping kun je ook kiezen voor een mifi router. Een eigen router die een stabiel wifi netwerk levert via een data simkaart. 

Stopcontact model

Voor de meeste mensen is het model wifi versterker stopcontact de meest bekende. Deze wifi repeater is een groot uitgevallen stekker met de mogelijkheid om de wifi verbinding te versterken. Er zijn verschillende soorten van dit stopcontact model verkrijgbaar. Zo heb je half ronde modellen, kubussen en modellen met externe antennes voor een betere versterking van je draadloos internet. Sommige repeaters die je rechtstreeks in het stopcontact plaatst hebben ook weer een eigen stopcontact. Zo komt de wandcontactdoos niet te vervallen wanneer je de versterker in het stopcontact plaatst.

Wil je ook een stabiel wifi netwerk?

KPN wifi versterker

Wanneer je een KPN internet abonnement hebt en je wifi niet toereikend is kun je gebruikmaken van een KPN wifi versterker. Deze signaal versterkers kun je aanschaffen of in goed overleg van KPN ontvangen. In sommige gevallen leent KPN ze gratis aan hun gebruikers. Dit gebeurt wanneer de wifi dekking van de modem/router niet naar behoren is. Ook kun je ervoor kiezen om een versterker zelf aan te schaffen. Een wifi versterker van KPN werkt namelijk op dezelfde manier als elke andere. Als je ervoor kiest om zelf een repeater of acces point te kopen heb je veel meer vrijheid. Zo kies je zelf het merk en kun je op een later moment nog veel meer uitbreiden.

Ziggo wifi versterker

Bij het aanschaffen van een Ziggo internet pakket mag je uitstekende internetsnelheid verwachten. Door de hoge up- en download snelheid van Ziggo hoef je geen trage wifi verbinding te hebben. Vaak heeft een trage wifi snelheid ermee te maken dat de zender niet toereikend is voor het geen waarvoor je het internet gebruikt, zoals het streamen van films bijvoorbeeld. Om je draadloos internet te verbeteren kun je het beste een Ziggo wifi versterker aanschaffen. Dit kan bij de klantenservice van Ziggo. Ook kun je ervoor kiezen om zelf een repeater of AP te kopen. Deze koppel je dan eenvoudig aan de router/modem van Ziggo. 

Verschillende merken

Wanneer je begint met het uitbreiden van je netwerk of een compleet nieuwe bouwt is het verstandig om dit te doen met versterkers, switches en acces points van hetzelfde merk. Veel merken, zoals Ubiquiti, hebben een dashboard waaruit je al je apparaten kunt bekijken en instellen. Zo heb je alles in een enkel overzicht en hoef je niet telkens te wisselen van dashboard. Ook weet je zeker dat alles netjes met elkaar samenwerkt en niet zorgt voor conflicten op je netwerk.

Gratis wifi boosters

Verschillende internet providers zien steeds vaker in dat een dekkende en goed werkende draadloze verbinding van essentieel belang is. Bij het afsluiten van een nieuw abonnement ontvang je dan ook steeds vaker wifi boosters als welkomstcadeau. KPN en Ziggo hebben acties beschikbaar, waarbij je gebruik kan maken van boosters als welkomstcadeau. Zo weet je zeker dat je overal in huis perfecte wifi hebt. Bekijk de Ziggo aanbiedingen en ontvang gratis wifi booster bij je internet pakket.

Veelgestelde vragen

Wat is een wifi versterker?

Met een wifi versterker verbeter je een draadloze verbinding. Dit kan op verschillende manieren en met verschillende soorten hardware. De meest bekende is de repeater. Een repeater pakt je draadloze verbinding op en deelt deze weer opnieuw uit.

Wat doet een wifi booster?

Het doel van een wifi booster of versterker is het verbeteren van je draadloos netwerk in huis. Dit kan op verschillende manieren. Welke het beste bij jou past is afhankelijk van de situatie. Zo zijn er boosters beschikbaar die je draadloos kunt inzetten, maar ook access points die je wifi verbeteren. Een acces point moet wel bedraad gekoppeld worden aan je netwerk.

Waar moet ik een versterker plaatsen?

De plaatsing van een versterker is afhankelijk van je situatie en het type hardware wat je wilt gaan gebruiken. Als je kiest voor een repeater is het verstanding om deze te plaatsen op een plek waar de draadloze verbinding nog goed aanwezig is. Een repeater pakt namelijk de verbinding op en deelt deze weer opnieuw uit. Een acces point kun je het beste plaatsen op een plek waar geen wifi is, maar waar je wel de mogelijkheid hebt om een netwerkkabel aan te sluiten.

Wat is de beste manier om het wifi signaal te versterken?

Als je de mogelijkheid hebt om een bedrade wifi versterker (acces point) te plaatsen, dan is dit de beste manier. Met een acces point wordt namelijk de bestaande wifi verbinding niet gebruikt en opgesplitst. Een acces point creëert een nieuw toegangspunt op je netwerk, zonder dat dit effect heeft op je snelheid van je draadloos netwerk.

Wordt mijn internet ook sneller?

De snelheid van het internet is niet afhankelijk van een wifi versterker, deze wordt namelijk bepaald door je internet provider. Wanneer je een bekabelde versterker gebruikt kan de snelheid van het draadloos netwerk wel toenemen. Dit gebeurt wanneer je een acces point koopt met betere specificaties dan dat je nu hebt.

Bij het gebruik van een repeater zal de snelheid niet toenemen. Je huidige wifi verbinding wordt namelijk gebruikt en opnieuw ingezet. Een wifi repeater vergroot alleen het bereik van je draadloos netwerk.

Kan je 2 of meer wifi versterkers gebruiken?

Wanneer je een grote woning hebt of een grote buitenruimte is het gebruik van een wifi versterker vaak niet voldoende. Je kunt dan meerdere boosters plaatsen op plekken waar de draadloze verbinding niet toereikend is. Voor het plaatsen van de versterker is het belangrijk om te bepalen waar je draadloze verbinding stopt en hier je booster te plaatsen. Op deze manier vergroot je de range en heb je de minste overlap.