Mifi router

Een mifi router is eigenlijk niets meer dan een wifi hotspot waar een simkaart in zit van een mobiele provider, waarmee je draadloos en tegenwoordig zelfs bedraad kunt verbinden. Met een router met simkaart haal je veel meer uit je data, dan wanneer je bijvoorbeeld verbindt met de hotspot van je smartphone. Ook wanneer je op reis bent en overal veilig verbonden wilt zijn biedt dit type router de uitkomst. Het woord MiFi is volgens velen ontstaan door het samenvoegen van “My WiFi”, in het Nederlands “Mijn Wifi”. Maar andere geloven meer in het samenvoegen van de woorden “Mobile WiFi”, in het Nederlands “Mobiele Wifi”. Van beide samenvoegingen is iets te zeggen, maar de uitkomst heeft dezelfde betekenis. Je maakt namelijk je eigen persoonlijk wifi netwerk met een hotspot router. De beste mifi router 2023 is een van de routers met 5G ondersteuning. Hiermee behaal je nog hogere snelheden dan met 4G. Een wifi hotspot is handig wanneer je vaak meerdere apparaten wilt verbinden met het internet, bijvoorbeeld op de camping, vakantie of in de auto.

mifi router infographic

Mifi abonnement

Een mifi hotspot moet voorzien worden van een data simkaart, hiermee creëer je mobiele wifi met internet. Veelal wordt er dan gekozen voor een mifi abonnement. Een mifi abonnement is eigenlijk gewoon een data simkaart die je gebruikt in je wifi hotspot. In Nederland zijn verschillende providers die een mifi abonnement aanbieden. Sommige van deze providers, zoals Vodafone, hebben geen data only abonnement. Je ontvangt dan ook altijd naast onbeperkt internet ook onbeperkt bellen. Ook deze abonnementen zijn geschikt voor een wifi hotspot. Een data simkaart voor mifi is hoeft dus niet altijd een mifi abonnement te zijn. In plaats van het afsluiten van een abonnement kun je ook kiezen voor een prepaid simkaart. Deze moet je dan wel regelmatig zelf opwaarderen om de internet verbinding te behouden. Hieronder vind je een overzicht met geschikte sim only aanbiedingen. Niet alleen te gebruiken in een mifi router, maar ook in je smartphone natuurlijk. 

Hollands Nieuwe
7500 mb/sms/minuten, € 0,- eenmalig
vanaf € 10,00 p/m
2 Jaar
Buitenkansje
Vodafone Red Unlimited
Ziggo klant? Ontvang € 7,50 korting p/m
vanaf € 32,50 p/m
24 maanden
SLIMME DEAL
Simyo Sim Only
200 min/sms & 10GB data, 2 jaar
vanaf € 11,00 p/m
€ 0,- eenmalig
Scherpe Deal
T-Mobile Data Sim
Gebruiken in NL en EU
vanaf € 12,50 p/m
2 jaar, 1GB data
BESTE KEUZE

Beste mifi router

Er komen steeds meer routers met simkaart op de markt van verschillende merken. Alle hedendaagse mifi hotspots beschikken over een snelle 4G verbinding. Met een 4G mifi router kunnen al je aangesloten apparaten gebruikmaken van een hoge snelheids internet verbinding. Toch zijn er nog wel andere verschillen waar je rekening mee moet houden, wanneer je zoekt naar de beste mifi router. Ook is het beste product per persoon verschillend. De een hecht namelijk meer waarde aan een bepaalde functie dan een ander. Zo zijn er mobiele routers met en zonder powerbank functie bijvoorbeeld. Als je een mobiele hotspot wilt kopen is het verstandig tijdens het zoeken gebruik te maken van filters, zoals bij Coolblue.nl. Als je uitsluitend kijkt naar wifi snelheden, breedband ondersteuning en accuduur, dan zijn onderstaande modellen onze top 3.

Netgear Nighthawk M5 5G WiFi Mobile Router

Netgear Nighthawk M5 5G WiFi Mobile Router

Wanneer je zoekt naar een mifi router die je kan voorzien van 5G internet, dan is de Netgear Nighthawk M5 5G WiFi Mobile Router een goede keuze. Deze mobiele router behoort in het segment top-klasse en levert op alle fronten hoge prestaties. Zo kun je met maximaal 4000 Mbit/s downloaden en heb je wifi 6 tot je beschikking. De batterij van de Netgear Nighthawk M5 5G WiFi Mobile Router geeft je een mobiele hotspot van 24uur zonder dat je tussendoor hoeft te laden. De Netgear Nighthawk M5 is voorzien van een touchscreen waar je alle relevante informatie kunt zien en instellingen kunt aanpassen.

MEER INFORMATIE

Huawei E5576-320 mifi router

Huawei E5576-320 mifi router

De aanschaf van een goede mobiele router met simkaart kan behoorlijk duur zijn. Zeker wanneer je een router zoekt met hoge wifi snelheid en extra functies. Als je een degelijk model zoekt die niet van de laatste snufjes is voorzien kun je eens kijken naar de Huawei E5576-320. De Huawei E5576-320 is een instapmodel die precies dat doet waarvoor je hem hebt aangeschaft. Maximaal 10 apparaten kunnen tegelijk gebruikmaken van de hotspot en de maximale downloadsnelheid is 150 Mbit/s.

MEER INFORMATIE

TP-Link M7650 mifi router

TP-Link M7650

TP-Link is al jaren een van de populairste fabrikanten van mobiele routers en andere netwerk producten. Met de TP-Link M7650 ontvang je mobiel internet in heel Europa. Een van de beste mifi routers op dit moment in deze prijsklasse. Je kunt t/m 32 apparaten tegelijk koppelen en de TP-Link M7650 haalt een maximale downloadsnelheid van 600 Mbit/s. De TP-Link M7650 wordt geleverd inclusief simkaart adapter, micro usb kabel en handleiding. 

MEER INFORMATIE

Liever een andere model? Bekijk ze allemaal!

Wifi hotspot

Een mifi router maakt verbinding met het mobiele netwerk, doordat je een simkaart in de router stopt. Je bent dus afhankelijk van een mobiele provider, zoals KPN, T-Mobile of Vodafone. Dit hoeft niet een abonnement te zijn, maar maar mag ook een prepaid databundel zijn. Wanneer je de mobiele hotspot hebt voorzien van een simkaart en verbinding hebt met het mobiele netwerk kun je andere apparaten verbinden met de router door middel van wifi. De aangesloten apparaten maken dan gebruik van de databundel, van de simkaart in de mifi router. Dit is zeker handig wanneer je bijvoorbeeld een tablet wilt voorzien van internet. Deze koppel je dan met wifi aan de router en je tablet is verbonden met het internet. Zo heb je ook altijd wifi in de auto of op vakantie. 

Mifi router vs. mobiele hotspot smartphone

Om een hotspot te kunnen te maken heb je niet perse een mifi router nodig. Je kunt namelijk ook je smartphone gebruiken als hotspot. Je deelt dan je mobiele data van je smartphone abonnement met de apparaten die verbonden zijn met je hotspot. Op een iPhone heet dit een persoonlijke hotspot en op een android toestel een wifi-hotspot. Toch heeft dit een aantal nadelen. Van je smartphone een hotspot maken kost enorm veel energie. Je accu zal dus erg snel leeglopen. Een ander nadeel is dat je altijd in de buurt moet blijven met je smartphone, anders verliezen de verbonden apparaten hun verbinding. Met een mifi router heb je hier geen last van. Een goed mobiele router heeft een lange accuduur en zelf aanwezig zijn met je smartphone is geen vereiste.

Mobiele providers

De handigheid van een mobiele router is het kunnen opzetten van een draadloze internetverbinding. Dit is niet alleen in Nederland heel erg handig, maar ook in het buitenland. Doordat de mobiele router overal inzetbaar is neem je het apparaat gewoon mee op reis. Binnen Europa kun je gebruikmaken van je eigen mobiele provider met een extra simkaart. Buiten Europa schaf je, bijvoorbeeld op het vliegveld bij aankomst, een prepaid simkaart aan van de lokale provider. Deze kun je namelijk ook gebruiken in je eigen mifi router. Zo ben je veel voordeliger uit dan wanneer je gebruikmaakt van je eigen data van een Nederlandse provider. In Nederland zijn ook providers die een eigen hotspot aanbieden, zoals de mobiele router van Vodafone. Deze hotspots bieden dezelfde functies, maar worden aangeboden door de provider zelf. Dit heeft zo zijn voor en nadelen.

Mifi router 4G

4G staat voor snel mobiel internet en is de opvolger van 3G. Met een 4G verbinding ben je verzekerd van snel dataverkeer tussen je mifi router 4G  en je provider. Door de nieuwste “Long Term Evolution (LTE)” is 4G vele malen sneller dan zijn voorganger. De ouderwetse 2G & 3G worden tot op heden nog steeds gebruikt voor de plekken waar geen 4G mogelijk is, maar deze plaatsen zijn nihil. Het is dan ook logisch dat de moderne mifi routers 4G ondersteunen. Met deze snelle mobiele verbinding kun je zonder haperingen films streamen op meerdere apparaten, snel over het internet browsen en moeiteloos afbeeldingen en video’s downloaden. Met een mifi router 4G ondersteuning worden snelheden gehaald tot 450mbps. Dit is sneller dan menig internetverbinding bij mensen thuis.

Mifi router 5G

Vanaf 2020 zullen de mobiele verbindingen een nieuwe update krijgen naar 5G. Met 5G worden nog hogere snelheden behaald en is een razendsnelle gigabit verbinding nabij. De eerste mifi routers met 5g ondersteuning zullen dan ook op de markt komen. Wanneer je een mifi router 5G hebt in combinatie met een 5G abonnement van een mobiele provider kun je met gemak met meerdere mensen films streamen bijvoorbeeld. In de beginfase van 5G zullen de snelheden niet veel hoger zijn dan wat je nu gewend bent. Dit zal in de toekomst verder toenemen, waardoor het aantrekkelijker wordt om over te stappen naar 5G. Niet alleen binnen Nederland wordt er gewerkt aan de nieuwe standaard. Ook in het buitenland zijn alle providers druk met het uitrollen van 5G. Binnen Nederland is Vodafone de eerste mobiele provider die dit aanbiedt. 

Mifi simkaart met onbeperkt internet

Als je veel gebruik wilt gaan maken van je mifi is een een mifi simkaart onbeperkt internet wel aan te bevelen. Zeker wanneer je veel streamt en moet videobellen bijvoorbeeld. Er zijn een aantal simkaart opties beschikbaar met onbeperkt internet. Hoewel onbeperkt niet altijd onbeperkt is. Veel providers bieden geen volledig onbeperkte opties aan. In de voorwaarden staat dat je een x aantal GB’s data mag verbruiken en dat daarna de internetsnelheid wordt verlaagd. Je hebt dus wel altijd onbeperkt data, maar niet met dezelfde snelheid. Een mifi simkaart onbeperkt internet is dus niet helemaal onbeperkt zoals je zou verwachten. Bij T-Mobile vind je een unlimited abonnement die bijna helemaal onbeperkt is. 

Router met simkaart

Wanneer je thuis geniet van internet ontvang je hierbij een router. Meestal is dit een wifi router die je moet aansluiten op het bedrade netwerk van de internet provider. Dit kan glasvezel, DSL of koper zijn, afhankelijk van de provider. Bij een mifi router maak je gebruik van een simkaart in plaats van een bekabelde verbinding, maar de rest werkt wel hetzelfde. De router met simkaart zorgt namelijk ook voor een netwerk met internet. Op sommige plekken in Nederland ligt geen kabel om je te kunnen aansluiten bij een provider of is de verbinding der mate slecht dat je geen abonnement wilt. Je zou dan kunnen kiezen voor een router met simkaart. Het is wel verstandig om van te voren te controleren hoe goed de mobiele verbinding is op je adres. Tevens heb je met mifi een draadbare wifi router tot je beschikking die je niet alleen thuis kunt gebruiken. Je neemt de router met simkaart namelijk overal mee naar toe. 

Vergelijk de beste mifi routers

Privacy & veiligheid op het internet

Zeker wanneer je veel onderweg of op reis bent is het belangrijk om een veilige internetverbinding te hebben. De (gratis) wifi verbindingen die worden aangeboden door hotels, restaurants, café’s & campings zijn veelal niet optimaal beveiligd en voordat je het zelf doorhebt ligt jouw privacy gevoelige informatie op straat. Met een mifi router is deze zorg verleden tijd. Je hebt namelijk altijd je eigen volledig beveiligd netwerk bij de hand, waar niemand anders toegang tot heeft. Op het netwerk van je mobiele router zitten namelijk geen onbekende mensen die uit zijn op jouw privacy gevoelige informatie. Als je vaak inlogt op een gratis wifi netwerk is het verstandig om een mifi hotspot te kopen om je gegevens beter te beveiligen.

Netgear Nighthawk M1 router

Wifi snelheid

Naast de verbinding die de mifi router met de provider heeft is ook de verbinding tussen de mobiele router en de aangesloten apparaten belangrijk. De wifi snelheid wordt bij alle apparaten, die wifi ondersteunen, aangeduid door Mbit/s. Net als bij een wifi versterker of access point. Des te hoger het getal voor de Mbit/s, des te hoger de snelheid die je kunt halen. Moderne mifi hotspots ondersteunen zowel de 2,4 Ghz-band, als de 5 Ghz-band. Hiermee vallen ze in de categorie dualband, aangezien ze beide bandbreedtes ondersteunen. 5Ghz is de nieuwe standaard en op deze band wordt een hogere snelheid gehaald, dan bij 2,4Ghz. Een mifi router met een hoge wifi snelheid is vooral belangrijk wanneer er meerdere apparaten zijn aangesloten en deze gegevens met elkaar willen uitwisselen. Wanneer je langere tijd van je wifi router wilt genieten is ondersteuning van 5Ghz wel wenselijk. Naast de band keuze op de mobiele router is ook belangrijk om te controleren of de apparaten die je wilt aansluiten wel wifi kunnen ontvangen via de 5Ghz band-breedte.

mifi router TP-Link

Verschillende merken

Er zijn verschillende merken routers beschikbaar met mifi ondersteuning. Allemaal hebben ze zo hun voor en nadelen. Het is belangrijk om voor jezelf te bepalen wat je allemaal wilt doen met een mifi router. Hierna kun je snel en eenvoudig een beslissing maken welk merk het gaat worden. De meest bekende merken zijn TP-Link, Netgear & Huawei. Vooral de Huawei mifi routers worden steeds populairder. Dit komt mede door de vele slimme functies en de aantrekkelijke prijzen, maar eigenlijk geldt dit tegenwoordig wel bij alle merken hotspots. Filteren op basis van je eigen wensen kan je helpen bij het bepalen van het meest geschikte apparaat.

huawei mifi router e5577cs-321

Mifi router T-Mobile

Wanneer je gebruik wilt maken van een mifi router heb je een data simkaart nodig om te kunnen verbinden met het internet. Er zijn verschillende mobiele providers die je kunnen helpen met een data simkaart of sim only abonnement. Zo heeft T-Mobile verschillende abonnementen beschikbaar die perfect zijn om te gebruiken met een mobiele router. Dit zijn “Data only” abonnementen waarbij je kunt kiezen uit 1GB, 5GB of Onbeperkt GB. De databundels zijn zowel in Nederland als door heel Europa te gebruiken. Prettig wanneer je wifi op je vakantie adres binnen Europa slecht is. Naast de losse data only abonnementen biedt T-Mobile ook een pakket aan inclusief Alacatel mifi router. Met dit pakket gelijk van start en hoef je dus zelf geen router meer aan te schaffen. 

KPN Mifi

Voor het functioneren van een mifi router is een simkaart van een mobiele provider noodzakelijk. De apparaten die verbonden zijn met de router maken verbinding met het internet, door de simkaart die geplaatst is. Als je een goede en stabiele data verbinding nodig hebt kun je kiezen voor KPN. Een KPN data simkaart kun je aanschaffen als sim-only abonnement. Je zou ook kunnen kiezen voor een prepaid sim van KPN. Met een prepaid simkaart heb je geen maandelijkse kosten en kun je je data online opwaarderen wanneer nodig. Als je altijd en overal in Europa gebruik wilt maken van het internet is een mifi router met KPN een goed idee. Het maakt niet uit of je voor pre-paid kiest of een abonnement. Beide opties maken namelijk gebruik van hetzelfde netwerk van KPN. 

Vodafone Red sim only 5G

Mifi router vodafone

Ook Vodafone biedt verschillende abonnementen aan die geschikt zijn voor het gebruik in een mifi router. De Red sim only abonnementen zijn beschikbaar met diverse data bundels en met onbeperkt bellen. Het laatste heeft natuurlijk weinig nut wanneer je de Vodafone simkaart gebruikt in een mobiele hotspot. Data only abonnementen zijn er niet bij Vodafone. Je kunt wel extra korting ontvangen op je maandelijkse kosten als je Ziggo internet in huis hebt. Door de combinatie te maken met je internet & tv abonnement in huis heb je recht op een leuke korting. Alle Vodafone Red sim only aansluitingen maken gebruik van het 5G netwerk en zijn dus klaar voor de toekomst. Op deze pagina kun je alle 5G sim only aansluitingen van Vodafone bekijken.

Extra voordelen mifi router

Naast dat je overal en altijd verbonden bent met het internet is een mifi router ook handig om een eigen netwerk op te zetten. Zo kun je eenvoudig bestanden met elkaar delen en een externe harde schijf of usb stick aansluiten, hierdoor heb je altijd extra opslag beschikbaar die je draadloos kunt benaderen. Ook is het gebruik van een VPN verbinding niet noodzakelijk. Onbekenden hebben namelijk geen toegang tot het wifi netwerk. Er zijn ook mobiele routers verkrijgbaar met een powerbank functie. Extra handig wanneer je smartphone of tablet een lege accu heeft. De meeste mifi routers beschikken over een display en een dashboard waarmee je je verbruik kunt monitoren en de instellingen kunt aanpassen.

Gebruiken in het buitenland

Het gebruik van een mifi router in het buitenland is zeker handig. Je bent niet afhankelijk van gratis wifi hotspots, maar wel altijd verbonden met het internet. Wanneer je binnen Europa reist kun je gebruik blijven maken van je Nederlandse provider, zoals KPN of T-Mobile. De data die je bij het abonnement ontvangt kun je namelijk gebruiken in heel Europa. Als je buiten Europa reist is het verstandig om een simkaart te kopen van het land waar je verblijft. Dit is vele male goedkoper dan wanneer je je roaming buiten de EU aanzet. Op het vliegveld bij aankomst of in de lokale supermarkt zijn vaak voor weinig geld simkaarten beschikbaar waarmee je onbeperkt online bent.

Veel gestelde mifi vragen:

Wat is een mifi router?

Een mifi router is een klein apparaat waarmee je een wifi netwerk kunt opzetten en via een simkaart verbinding maakt met het internet. Doordat de mobiele router verbinding maakt met het 3g, 4g en zelfs 5g mobiele netwerk heb je altijd en overal internet tot je beschikking. Je kunt het vergelijken met de router die je in huis hebt, alleen is een mobiele hotspot (mifi) vele malen kleiner, maakt het verbinding met een mobiel netwerk en heeft het een accu tot zijn beschikking.

Welke simkaart voor mifi?

Wanneer je een mifi router gaat aanschaffen heb je zelf de keuze uit welke simkaart je wilt gebruiken. Alle mobiele routers zijn namelijk simlock vrij. Het is wel belangrijk om te controleren welke simkaart van welke mobiele provider een aantrekkelijk data abonnement heeft. De mobiele router gaat namelijk gebruikmaken van je data bundel. Een simkaart die gebruik wordt in een mifi router werkt op dezelfde manier als in een smartphone.

Zijn er mifi abonnementen beschikbaar?

Het beste mifi abonnement is een abonnement zonder belminuten en dus alleen data. Verschillende mobiele providers bieden een data abonnement aan die geschikt is om te gebruiken in een mifi router. Ook kun je een abonnement afsluiten inclusief router. Dit zijn vaak opmaat contracten voor de zakelijke markt.

Kan ik een prepaid sim gebruiken?

Het is mogelijk om een prepaid simkaart te gebruiken in een mifi hotspot. Voordat je deze kunt gebruiken moet je wel het data tegoed opwaarderen. Wanneer je met meerdere apparaten gebruikmaakt van de prepaid data zal deze snel op zijn en moet je opnieuw opwaarderen.

Mifi router gebruiken in het buitenland, is dit mogelijk?

Wanneer je een mifi router wilt meenemen naar het buitenland is het goed om eerst te checken wat de voorwaarden zijn van de mobiele provider. Als je op vakantie gaat binnen Europa kun je vaak gebruikmaken van je huidig abonnement zonder extra kosten. Ga je bijvoorbeeld naar Amerika is het verstandig om in Amerika een simkaart te kopen en deze te gebruiken in je mobiele hotspot.

Zijn er 5G mifi routers beschikbaar?

Het 5G netwerk wordt langzaam uitgerold en is nog niet overal beschikbaar. Hierdoor is het aanbod van 5G routers ook nog zeer beperkt. Zodra de snelste 5G banden functioneren zullen er ook meer 5G hotspots beschikbaar komen. Dit kan zeker nog een aantal jaren duren. In de tussentijd kun je wel alvast een 4G router aanschaffen. Dit is de snelst beschikbare mobiele verbinding van dit moment en haalt ook dezelfde snelheden als 5G.

Vergelijk de verschillende mobiele routers