Een access point wordt ingezet wanneer de draadloze verbinding niet toereikend is. Een access point (ook wel toegangspunt genoemd) functioneert anders dan een wifi repeater, maar beide apparaten dienen als wifi versterker. Doordat je het toegangspunt bedraad moet aansluiten op je netwerk is de verbinding vele malen stabieler. Ook wordt de wifi verbinding niet gehalveerd, zoals bij een repeater. Door het toevoegen van een extra bedraad wifi punt creëer je een groter en stabieler netwerk. Ook grotere ruimtes kun je voorzien van meerdere access points en deze koppelen. Zo creëer je een groot draadloos netwerk en maken al je apparaten draadloos verbinding met het stabielste toegangspunt.

access point ubiquiti unifi

Access point kopen

Een goed functionerende access point kopen met een groot bereik hoeft niet moeilijk te zijn. Op bijvoorbeeld deze website kun je gemakkelijk je wensen filteren en een access point kopen. Voor de aankoop is het verstandig om je goed af te vragen wat je wilt bereiken met je nieuwe toegangspunt. Is dit bereik, snelheid of juist iets anders. Door het jezelf duidelijk maken waarvoor je het apparaat wilt inzetten is een wifi versterker kopen geen probleem meer. Check anders eens een van de webshops van onze partners. Hier vind je handige informatie en de voor en nadelen. Vergelijk ze allemaal tot je de juiste gevonden hebt en ga tot aankoop over.

Beste access point

Er zijn tegenwoordig honderden verschillende soorten verkrijgbaar met allemaal verschillende functies en in verschillende formaten. De beste toegangspunten van dit moment ondersteunen het ac netwerk. Het ac netwerk bereikt veel hogere snelheden doordat het gebruik maakt van de 5ghz bandbreedte. Bij de het kopen van een toegangspunt is het dus belangrijk om hier op te letten. De beste acces points zijn vaak afkomstig van de merken TP-Link en Ubiquiti. Door de handige software waarmee je de AP’s kunt instellen zijn dit de voorlopers qua fabrikanten. Dit wil natuurlijk niet gelijk zeggen dat andere toegangspunten slecht zijn. Voor een goed overzicht check je hier de AP Top10.

Ubiquiti UniFi AP-AC-PRO access point

Ubiquiti UniFi AP-AC-PRO

  • Simultaneous dual-band
  • Power over ethernet
  • 1300 Mbit/s

TP-Link Omada EAP245

TP-Link Omada EAP245

  • Simultaneous dual-band
  • Power over ethernet
  • 1300 Mbit/s

Netgear WAX214

Netgear WAX214

  • Simultaneous dual-band
  • Power over ethernet
  • Wifi 6 ondersteuning

Liever een andere access point?

Wifi tip

Om het netwerk zo gemakkelijk mogelijk te maken voor jou en alle andere gebruikers is het aan te raden om gelijknamige SSID’s te gebruiken. Een SSID is de naam van je wifi netwerk. Als jij naar een wifi netwerk zoekt zie je de beschikbare SSID’s in beeld. Door het gebruiken van dezelfde SSID op je router en AP switch je automatisch naar het beste en sterkste toegangspunt. Vergeet niet dat je ook overal hetzelfde wachtwoord instelt. Op deze manier is het inzetten van een wifi versterker het meest efficiënt.

Verschil met wifi repeater

Het grootste verschil tussen een access point en een wifi repeater is de manier van aansluiten. Een extra access point wordt aangesloten met een ethernet kabel en een wifi repeater pakt je bestaande wifi verbinding op en deelt deze weer opnieuw uit. Toch zijn er steeds meer bedrade toegangspunten die een wifi repeater functie hebben, maar hier zijn ze niet voor bedoeld. Ook de plaatsing van beide is anders. Een repeater kennen we vaak als het “stopcontact model”, terwijl een toegangspunt midden een ruimte wordt opgehangen.

Meerdere access points

Een groot stabiel draadloos netwerk kun je zelf creëren. Wanneer je op meerdere plaatsen in huis, kantoor of andere ruimte geen wifi hebt is het verstandig om meerdere access points te plaatsen. Als je kiest voor hetzelfde merk biedt de software vaak de mogelijkheid om alles te beheren vanuit een dashboard.

Power over ethernet

PoE (power over ethernet) is een handige manier om je access point te voorzien van voeding. Waar je vroeger altijd nog een stopcontact in de buurt nodig had is dit met PoE niet meer nodig. Wanneer power over ethernet ondersteunt wordt hoef je deze nog maar aan te sluiten met alleen een utp kabel. Zowel de voeding als de data gaat via dezelfde kabel.

Wat is een access point?

Een access point is een toegangspunt tot je draadloos netwerk. Dit type toegangspunt moet bedraad aangesloten worden op je router en vergroot het draadloos netwerk. Een access point is eigenlijk verlenging van je wifi router, maar vervangt deze niet.

Aansluiten

Een access point moet altijd bedraad met een utp (ethernet) kabel worden aangesloten op een router. Wanneer power over ethernet ondersteunt wordt heb je ook geen stroomkabel nodig. Door het installeren van de software of in te loggen op het toegangspunt kun je het verder instellen en configureren.

Haal meer uit je draadloos internet