Een access point wordt geplaatst wanneer de standaard draadloze verbinding niet voldoende is. Een wifi access point (ook wel toegangspunt genoemd) functioneert anders dan een wifi repeater, maar beide apparaten dienen als wifi versterker. Doordat je het toegangspunt bedraad moet aansluiten op je netwerk is de verbinding vele malen stabieler. Ook wordt de wifi verbinding niet gehalveerd, zoals bij een repeater. Door het toevoegen van een extra bedraad wifi punt creëer je een groter en stabieler netwerk. Ook grotere ruimtes kun je voorzien van meerdere access points en deze koppelen. Zo maak je een groot draadloos netwerk en hebben al je apparaten draadloos verbinding met het stabielste wifi punt.

PRODUCTEN BEKIJKEN

access point wifi 6

Beste access point

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten access points verkrijgbaar. Allemaal hebben ze hun voor- en nadelen. De beste toegangspunten van dit moment ondersteunen het wifi 6 protocol. Met wifi 6 bereik je veel hogere snelheden en kunnen meerdere mensen tegelijk genieten van een hoge en stabiele wifi verbinding. Bij de het kopen van een toegangspunt is het dus belangrijk om hier op te letten. De beste acces points zijn vaak afkomstig van de merken TP-Link en Ubiquiti. Door de handige software waarmee je ze kunt instellen zijn dit de voorlopers qua fabrikanten. Dit wil natuurlijk niet gelijk zeggen dat andere toegangspunten slecht zijn. Voor een goed overzicht check je hier de TOP 10.

Ubiquiti Unifi 6 Professional

Ubiquiti Unifi 6 Professional access point

De wifi protocollen en snelheden veranderen voortdurend, zo ook de access points van Ubiquiti. De Ubiquiti Unifi 6 Professional heeft wifi 6 en kan hiermee moeiteloos meerdere gebruikers tegelijk voorzien van een stabiele draadloze verbinding. Over het 5Ghz netwerk kun je een maximumsnelheid halen van 4800 Mbit/s. Net als andere Unifi producten integreer je deze access point eenvoudig in je netwerk, wanneer je gebruikmaakt van de Unifi software.

MEER INFORMATIE

TP-Link Omada EAP610

TP-Link Omada EAP610

Met de TP-Link Omada EAP610 haal je wifi 6 in huis of op kantoor. Wifi 6 is de nieuwe wifi standaard en maakt het mogelijk dat meerdere mensen tegelijk gebruik kunnen maken van een snelle draadloze verbinding. De TP-Link Omada EAP610 configureer je, net als andere TP-Link netwerk producten, vanuit de cloud. Door het koppelen van meerdere TP-Link access points maak je een groot wifi netwerk. De TP-Link Omada EAP610 heeft een maximum snelheid van 1200 Mbit/s met 5Ghz. Dit toegangspunt voorzien van stroom kan via PoE of met de meegeleverde stroomadapter.

MEER INFORMATIE

Ubiquiti Unifi 6 Long Range

Ubiquiti Unifi 6 Long Range

De Ubiquiti Unifi 6 Long Range access point is het nieuwste model in de Ubiquiti Unifi serie. Dit toegangspunt heeft een draadloze snelheid van max. 2400 Mbit/s. De hoge snelheid wordt behaald doordat er gebruik gemaakt wordt van wifi 6 (AX) technologie. Het aansluiten van de Ubiquiti Unifi 6 Long Range doe je met een enkele ethernet kabel. De Unifi 6 krijgt zijn voeding via PoE. Hiervoor heb je wel een injector of PoE+ switch nodig. De access point is spatwaterdicht en heeft een groot bereik. Ideaal om overdekt te plaatsen op je terras of buitenterrein. Met het handige Unifi dashboard installeer je het apparaat binnen enkele minuten.

MEER INFORMATIE

Wat heb je nodig voor het aansluiten?

Het goed aansluiten van een access point hoeft niet moeilijk te zijn. Er zijn een klein aantal dingen waar je rekening mee moet houden. De basis is een goed functionerende router met een vrije UTP poort. Ook kun je een access point aansluiten op een netwerkswitch wanneer je die gebruikt. Bij sommige access points heb je nog een stopcontact nodig, in de beurt van de locatie waar je het toegangspunt wilt plaatsen. In de meeste gevallen is dit niet meer nodig, aangezien de nieuwste types allemaal hun stroom kunnen krijgen via Power over Ethernet (PoE). Sommige fabrikanten leveren geen PoE injector bij de access point en is het hebben van een PoE switch noodzakelijk. Het is belangrijk, voordat je een access point koopt, om te kijken op welke manier het toegangspunt zijn stroom ontvangt. Dit verschilt namelijk per merk en type.

Plafond, wand en in-wall access points

Het assortiment aan access points wordt steeds verder uitgebreid. Verschillende merken optimaliseren hun producten en kijken ook naar de locatie waar je het stukje hardware wilt plaatsen. De locatie waar je de hardware wilt plaatsen is belangrijk en de wifi verbinding kan verbetert worden door de technologie die wordt gebruikt. Zo zijn er verschillende soorten die geoptimaliseerd zijn voor het plaatsen onder je plafond of tegen de wand. Ook kun je een access point kopen die je in een inbouwdoos kunt plaatsen. Dit worden ook wel in-wall access points genoemd. Heel erg handig wanneer je geen mogelijkheid hebt om kabels te trekken naar je plafond bijvoorbeeld.

access point ubiquiti unifi 6 long range

Ubiquiti UniFi Long Range

  • Simultaneous dual-band
  • Power over ethernet
  • 2400 Mbit/s

TP-Link Omada EAP245

  • Simultaneous dual-band
  • Power over ethernet
  • 1300 Mbit/s

Netgear WAX214

  • Simultaneous dual-band
  • Power over ethernet
  • 1200 Mbit/s

Wifi 6 access point TP-Link Omada

Wifi 6 access points

Wifi 6 is de nieuwe wifi standaard en zorgt voor een nog stabielere internetverbinding. Waar vorige versies wifi minder goed kunnen omgaan met grote (10+) draadloze verbindingen is dit met Wifi 6 geen probleem. Wanneer je een nieuwe Wifi 6 access point zoekt moet je goed letten op de aanduiding 802.11 ax. Dit is de technische benaming van Wifi 6. Vooral de AX aanduiding is belangrijk. Naast de stabiliteit levert Wifi 6 ook een hogere wifi snelheid. Dit betekent niet gelijk dat je internetsnelheid beter wordt, maar de snelheid van je interne netwerkverbinding wel. Handig wanneer je vaak films streamt vanaf je NAS bijvoorbeeld. De nieuwste smartphones, tablets en laptops ondersteunen al Wifi 6.

Access point kopen

Een goed functionerende access point kopen met een groot bereik hoeft niet moeilijk te zijn. Op bijvoorbeeld deze website kun je gemakkelijk je wensen filteren en een access point kopen. Voor de aankoop is het verstandig om je goed af te vragen wat je wilt bereiken met je nieuwe toegangspunt. Is dit bereik, snelheid of juist iets anders. Door het jezelf duidelijk maken waarvoor je het apparaat wilt inzetten is een wifi versterker kopen geen probleem meer. Check anders eens een van de webshops van onze partners. Hier vind je handige informatie en de voor en nadelen. Vergelijk ze allemaal tot je de juiste gevonden hebt en ga tot aankoop over.

Liever een andere access point?

Wifi tip

Om het netwerk zo gemakkelijk mogelijk te maken voor jou en alle andere gebruikers is het aan te raden om gelijknamige SSID’s te gebruiken. Een SSID is de naam van je wifi netwerk. Als jij naar een wifi netwerk zoekt zie je de beschikbare SSID’s in beeld. Door het gebruiken van dezelfde SSID op je router en AP switch je automatisch naar het beste en sterkste toegangspunt. Vergeet niet dat je ook overal hetzelfde wachtwoord instelt. Op deze manier is het inzetten van een wifi versterker het meest efficiënt.

Verschil met wifi repeater

Het grootste verschil tussen een access point en een wifi repeater is de manier van aansluiten. Een extra access point wordt aangesloten met een ethernet kabel en een wifi repeater pakt je bestaande wifi verbinding op en deelt deze weer opnieuw uit. Toch zijn er steeds meer bedrade toegangspunten die een wifi repeater functie hebben, maar hier zijn ze niet voor bedoeld. Ook de plaatsing van beide is anders. Een repeater kennen we vaak als het “stopcontact model”, terwijl een toegangspunt midden een ruimte wordt opgehangen.

Meerdere access points

Een groot stabiel draadloos netwerk kun je zelf creëren. Wanneer je op meerdere plaatsen in huis, kantoor of andere ruimte geen wifi hebt is het verstandig om meerdere access points te plaatsen. Als je kiest voor hetzelfde merk biedt de software vaak de mogelijkheid om alles te beheren vanuit een dashboard.

Power over ethernet

PoE (power over ethernet) is een handige manier om je access point te voorzien van voeding. Waar je vroeger altijd nog een stopcontact in de buurt nodig had is dit met PoE niet meer nodig. Wanneer power over ethernet ondersteunt wordt hoef je deze nog maar aan te sluiten met alleen een utp kabel. Zowel de voeding als de data gaat via dezelfde kabel.

Wat is een access point?

Een access point is een toegangspunt tot je draadloos netwerk. Dit type toegangspunt moet bedraad aangesloten worden op je router en vergroot het draadloos netwerk. Een access point is eigenlijk verlenging van je wifi router, maar vervangt deze niet.

Access point aansluiten

Een access point moet altijd bedraad met een utp (ethernet) kabel worden aangesloten op een router. Wanneer power over ethernet ondersteunt wordt heb je ook geen stroomkabel nodig. Door het installeren van de software of in te loggen op het toegangspunt kun je het verder instellen en configureren.

Wat is het verschil tussen een router en access point?

Een access point zorgt voor extra wifi punten in je huis en vervangt de router niet. Een router is het centrum van je netwerk en zorgt ervoor dat alle netwerk apparaten kunnen communiceren. Een access point wordt bedraad aangesloten op de router en maakt je draadloos netwerk beter en groter. Je kunt meerdere access points aansluiten op een router.

Hoeveel access points heb ik nodig?

Het bepalen van het aantal access points is afhankelijk van de grote van de ruimte(s) die je wilt voorzien van draadloos internet. Ook verschilt de wifi afstand per merk en type. Wanneer je begint met het plaatsen is verstandig om te kiezen voor een merk. Zo haal je het meeste resultaat en weet je zeker dat alles goed samenwerkt. Wanneer je grote afstanden wilt overbruggen kies je voor “Long Range” access points. Met het plaatsen van dit type kun je makkelijk grote afstanden voorzien van draadloos internet.

Kan ik het zelf installeren?

De meeste mensen kunnen access points zelf installeren. De nieuwste modellen zijn eenvoudig te plaatsen en in te stellen door het stappenplan in de handleiding te volgen. Bij het plaatsen van meerdere wifi toegangspunten kun je ze instellen en beheren vanuit hetzelfde dashboard, mits van hetzelfde merk.

Haal meer uit je draadloos internet