Een VPN verbinding raakt steeds beter ingeburgerd bij consumenten en bedrijven. Er is vandaag de dag dan ook meer aandacht voor veilig internetgebruik en online privacy, zeker sinds de invoering van de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming). Ondanks dat je als gewone burger wellicht niets te verbergen hebt, geef je toch liever niet je e-mailadres, adresgegevens of bankrekeningnummer zomaar weg, laat staan aan wildvreemden op het internet. Om dat zoveel mogelijk te voorkomen, zeker op openbare WiFi-netwerken, is het slim om een VPN-verbinding te gebruiken.
Wat is een VPN verbinding?
VPN staat voor ‘virtual private network’ en fungeert als een soort digitaal beveiligde tunnel doorheen het (onbeveiligde) internet. Alvorens je online gaat, maak je verbinding met je VPN-dienst. Pas daarna wordt je met de rest van het internet verbonden. De VPN verbinding zorgt ervoor dat al je dataverkeer versleuteld wordt verstuurd, zodat het niet zomaar door iedereen op hetzelfde openbare netwerk kan worden opgepikt. Hackers maken namelijk vaak gebruik van openbare WiFi-netwerken, zoals in de trein of in drukke winkelstraten. Als jij op hetzelfde netwerk online gaat, is het voor hen een fluitje van een cent om je digitale verkeer te bespieden. Dat wil je toch liever vermijden als je privacygevoelige handelingen verricht zoals e-mails checken of online bankieren. Daarom is het altijd slim om een VPN verbinding te gebruiken, zeker in de openbare ruimte. Je kan kiezen tussen betaalde en gratis VPN verbindingen.
Hoe werkt een VPN verbinding?
Je telefoon, tablet of computer maakt verbinding met een VPN-server door in te loggen met een geregistreerd account. Dat kan een betalende of een gratis VPN account zijn, dat kies je zelf. Telkens wanneer je daarna online gaat, stuurt jouw device de juiste sleutel naar de VPN-server, zodat deze je herkent als legitieme gebruiker. Die sleutel is de enige manier waarop jouw versleutelde dataverkeer ontsleutelt, gezien en gelezen kan worden. Op deze manier maakt een VPN verbinding het voor hackers onmogelijk om te zien wat jij verstuurt en ontvangt. Bovendien maakt een VPN ook het unieke ip-adres van je computerverbinding onzichtbaar tijdens het surfen, waardoor niemand kan zien waar je je precies bevindt. Mensen gebruiken dit vooral om bijvoorbeeld internet blokkades te omzeilen in sommige landen met strikte regels. Met een onzichtbaar ip-adres kan je ook streaming diensten zoals Netflix voor gek houden en doen alsof je je in een ander land bevindt, zodat je ook die regionale content kan bekijken.
Ook voor bedrijven
Voor bedrijven is het erg interessant om een VPN verbinding te installeren om zo hun interne informatie veilig te houden. Bovendien geeft een VPN je werknemers de kans om ook vanop afstand (bijvoorbeeld thuis) veilig in te loggen op het interne netwerk van je bedrijf, zonder dat er gegevens kunnen uitlekken naar de buitenwereld.
VPN verbinding voor particulieren
Ook voor particulieren is het slim om voor een VPN verbinding te kiezen. Particulieren maken snel verbinding met openbare WiFi-netwerken, bijvoorbeeld op pleinen, in winkels en in de trein, omdat het makkelijk en gratis is. Maar veel mensen kunnen onveilige openbare WiFi-netwerken niet onderscheiden van veilige netwerken. Zo kunnen hackers erg makkelijk een onveilig nep netwerk opzetten en je data stelen zodra je er verbinding mee maakt. Een bijkomend voordeel van een VPN is dat je ip-adres onzichtbaar wordt gemaakt. Je kan er dus regionale beperkingen van bepaalde websites mee omzeilen (zoals video’s op YouTube of series op Netflix), maar je voorkomt ook dat adverteerders een profiel van je maken. Zonder ip-adres kunnen ze je niet overal op het internet volgen en overladen met steeds weer dezelfde advertenties.
Is een VPN anoniem?
Een VPN maakt je internetverkeer anoniem en je ip-adres onzichtbaar. Dit heeft vele voordelen maar betekent niet dat je meteen volledig anoniem bent. De VPN-dienst weet bijvoorbeeld wel welke websites je hebt bezocht. VPN-diensten houden echter niet bij wat je precies hebt gedaan, omdat ook zij zich aan de privacy-regels moeten houden. Het maakt daarbij niet uit of het om een betaalde of gratis VPN gaat. Je privacy blijft dus steeds beschermd.
Is het moeilijk om een VPN te installeren?
Zowel betaalde als gratis VPN is bijzonder makkelijk om te installeren zodra je een abonnement hebt afgesloten. De VPN-dienst geeft je duidelijke instructies om de verbinding te maken, zodat het zelfs voor minder ervaren computergebruikers een eenvoudige klus is. De meeste VPN aanbieders bieden uitgebreide stappenplannen aan om de installatie nog eenvoudiger te maken. De installatie op een smartphone of tablet is het meest gemakkelijke. Op dit soort apparaten maak je namelijk gewoon gebruik van een applicatie. De app van de VPN provider download je in de app store en gebruik je net als je gewend bent van andere apps.
Moet je betalen voor VPN?
Je kan kiezen tussen betaalde en gratis VPN. Beide soorten doen hetzelfde voor je en bieden dezelfde veilige verbinding. Bij een gratis VPN zit er vaak een limiet aan je dataverbruik vast, maar verder geven ze je evenveel bescherming als een betaalde VPN. Betaalde VPN kan je vaak wel gratis uitproberen alvorens je een abonnement afsluit. Neem bijvoorbeeld Goose VPN of NordVPN. Deze Virtual Private Network aanbieders leveren een stabiel netwerk voor een aangename prijs die je kunt uitproberen.
Invloed op je internet snelheid
Een VPN verbinding kan soms invloed hebben op je internet snelheid. Het is altijd aan te raden om een VPN te gebruiken bij goede internet verbinding. Zeker bij bedrijven is het belangrijk dat een versleutelde verbinding niet ten koste gaat van de snelheid waarmee je moet werken. Door het vergelijken van internet providers zie je gelijk welke snelheden er beschikbaar zijn op jouw postcode.