Glasvezel internet voor een razendsnelle verbinding

Steeds meer mensen stappen over op glasvezel internet. Door de toename van het gebruik van het internet wordt het steeds belangrijker om een snelle verbinding te hebben. Dit is zeker het geval als je met meerdere mensen internet gebruikt op één verbinding. Er wordt niet alleen maar vaker gebruik gemaakt van het internet. De bestanden en video’s die gedownload en geüpload worden zijn geleidelijk aan groter aan het worden. Daardoor is het noodzakelijk om snel internet te hebben als je tenminste soepel en zonder al te veel te wachten toegang wil hebben tot alles wat het internet te bieden heeft.

Nog niet al te lang geleden waren video’s op het internet slechts beschikbaar op een lage kwaliteit. Er was sprake van een ietwat wazig beeld door weinig pixels per beeld en een lage frame rate. De frame rate is het aantal beelden per seconden die worden weergegeven door een video. Tegenwoordig kunnen hele films van blu-ray kwaliteit gestreamd worden. Dit zijn video’s van zeer hoge kwaliteit en deze video’s zijn daardoor erg groot. Streamen is kijken van een video terwijl deze aan het downloaden is. Bij streamen hoef je dus niet te wachten maar kun je meteen beginnen met kijken. Met glasvezel internet is het geen probleem om video’s van zeer hoge kwaliteit te bekijken zonder te hoeven wachten.

glasvezel internet dualband

CHECK ALLE GLASVEZEL DEALS OP JOUW POSTCODE

Het verschil in snelheid tussen internet via glasvezel en via de kabel en ADSL

Er is een groot verschil in snelheid tussen internet via glasvezelkabel en de standaard opties. Zowel ADSL, kabel en glasvezel zijn echter ook in zeer uiteenlopende snelheden te verkrijgen. Momenteel is glasvezel internet in Nederland verkrijgbaar tot een snelheid van ongeveer 500 Mb/s. Dit is een stuk sneller dat de maximaal haalbare snelheden van standaard kabelinternet en ADSL.

Een ander verschil is dat de upload en downloadsnelheid bij internet via glasvezelkabel hetzelfde is. Bij kabelinternet en ADSL is de uploadsnelheid vaak een stuk langzamer dan de downloadsnelheid. Soms is de uploadsnelheid maar ongeveer 10% van de maximaal haalbare snelheid van downloaden. Dit is vooral belangrijk voor mensen die zelf video’s en bestanden op het internet zetten. Bij langzamere internetconnecties kunnen er zelfs al haperingen ondervonden worden wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van een webcam. Hierdoor gaat de beeldkwaliteit sterk achteruit. Tegenwoordig is het natuurlijk ook erg populair om je eigen video’s online te zetten. Denk bijvoorbeeld aan de talloze vloggers, instructievideo’s of filmpjes met stunts en ander vermaak. Vooral mensen die veel dingen uploaden, grote bestanden downloaden of streamen of wanneer je met een groep mensen aangesloten bent op één internetverbinding zullen een verschil merken wanneer de overstap naar glasvezel gemaakt wordt.

Een open netwerk zorgt voor meer keuze bij het uitzoeken van je internetprovider

Een groot voordeel van glasvezel is dat het wordt aangeboden over een open netwerk. Bij standaard kabelinternet is dat op een heel andere manier geregeld. Daar is er vaak één aanbieder die het netwerk beheerd en als je pech hebt is dat ook de enige aanbieder van internet. Vooral in kleinere, dunner bevolkte gemeenten kan dit tot problemen leiden. Bij glasvezel internet is het een stuk eenvoudiger om over te stappen. Bovendien is de concurrentie tussen verschillende bedrijven uiteraard gunstig voor de klant. Dit is voor veel mensen een zeer positieve ontwikkeling in hoe internet aangeboden wordt. Omdat het makkelijker is om over te stappen zijn bedrijven ook meer geneigd om mensen met klachten te helpen omdat ze weten dat ze anders eenvoudig over kunnen stappen naar een andere aanbieder.

CHECK ALLE GLASVEZEL DEALS OP JOUW POSTCODE

De beschikbaarheid van glasvezel internet in Nederland

Glasvezel is nog niet overal in Nederland beschikbaar. Gelukkig wordt het netwerk snel uitgebreid en zijn er steeds meer huishoudens die kunnen kiezen voor glasvezel voor hun internet diensten. In de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland is het het meest waarschijnlijk dat je glasvezel internet kunt krijgen omdat daar relatief een groot gebied met veel huishoudens aangesloten is op het glasvezel netwerk. Er zijn verschillende websites waar je aan de hand van je postcode kan controleren of er bij jouw thuis internet via glasvezel verkrijgbaar is. Er wordt net als bij andere vormen van internet een onderscheid gemaakt tussen zakelijk en particulier glasvezel internet. Over het algemeen is zakelijk internet sneller tegen een relatief lage prijs.

Aanbieders van glasvezel internet in Nederland

In Nederland zijn er momenteel ongeveer veertien aanbieders van internet via glasvezel. Door het open netwerk is het voor aanbieders een stuk eenvoudiger om te proberen om een stuk van de markt te veroveren. Dit is voor de consument uiteraard positief omdat er hierdoor meer keuze is en er bovendien sprake is van meer concurrentie tussen aanbieders. Dit leidt uiteraard vaak tot lagere prijzen en een betere klantenservice. Het is wel noodzakelijk om internet en televisie via dezelfde aanbieder af te nemen. Alle internet providers waren oorspronkelijk tv-aanbieders en door de gebruikte techniek is het niet mogelijk om deze twee te scheiden. Hetzelfde geldt overigens voor een vaste telefoonaansluiting, deze moet ook afgesloten worden via dezelfde provider.

CHECK ALLE GLASVEZEL DEALS OP JOUW POSTCODE