Glasvezel vergelijken voor de juiste keuze

Glasvezel vergelijken is belangrijk als je eraan denkt om over te stappen. Voor sommige mensen maakt het een veel groter verschil dan voor anderen. Dit heeft te maken met hoe je gebruik maakt van het internet en ook met waar je woont. Glasvezel vergelijken is om twee redenen belangrijk. In de eerste plaats is het belangrijk om glasvezel te vergelijken met kabel en ADSL. In de tweede plaats moeten de verschillende aanbieders van glasvezel vergeleken worden.

De verschillen tussen glasvezel, kabel of ADSL

Er zijn een aantal verschillen tussen glasvezel internet en andere vormen van internet. Voor de consument is het belangrijk om deze verschillen te weten voordat er een internetabonnement wordt afgesloten. Hiermee voorkom je dat je teveel betaalt of dat je betaalt voor iets waar je helemaal geen gebruik van maakt. Veel mensen hebben de extra voordelen van glasvezel internet helemaal niet nodig en zullen amper een verschil merken. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van het internet waar je nu over beschikt.

Direct Glasvezel Vergelijken

Internet via de glasvezel is sneller, maar dit hoeft niet merkbaar te zijn

Het eerste verschil is dat je met glasvezel internet hogere snelheden kunt behalen. Dit wil echter niet zeggen dat je dit meteen merkt. De beschikbare snelheden van internet via kabel zijn tegenwoordig dusdanig hoog dat alles wat het internet te bieden heeft zonder problemen of haperen op je computer kan worden weergegeven. Zelfs het streamen van een blu-ray film of het downloaden van bestanden van tientallen gigabytes is geen probleem op de kabelabonnementen met de hoogste snelheden.

Glasvezel Vergelijken

Met glasvezel gaat uploaden en downloaden even snel

Bij glasvezel vergelijken met standaard internet valt het meteen op dat de uploadsnelheid bij glasvezel gelijk is aan de downloadsnelheid. Normaal gesproken gaat het uploaden een stuk langzamer dan het downloaden. Downloaden is het binnenhalen van bestanden van het internet naar je computer. Uploaden is het tegenovergestelde, hierbij worden bestanden van je computer via het internet verspreid. De meeste consumenten maken vooral gebruik van downloaden. Uploaden is echter ook cruciaal binnen het internet. Het is bijvoorbeeld noodzakelijk om e-mails te versturen, online te chatten of om video’s en andere bestanden op het internet te zetten. De capaciteit die nodig is om e-mails te versturen of online te chatten zonder video is erg laag.

Elk beschikbaar internetabonnement in Nederland is meer dan snel genoeg om dat te kunnen doen. Voor het online chatten met video is het belangrijk om een iets hogere uploadsnelheid te hebben, maar de meeste abonnementen zullen hiervoor ruim snel genoeg zijn. Een hoge uploadsnelheid is vooral belangrijk voor mensen die zelf erg veel op het internet zetten, bijvoorbeeld vloggers, streamers of mensen die grote bestanden delen over het internet. De meeste consumenten doen dit slecht zelden en voor hen is de uploadsnelheid niet heel belangrijk. Als een hoge uploadsnelheid voor jou erg belangrijk is dan is glasvezel vergelijken zeker het overwegen waard. Weet je niet welke snelheden je op dit moment hebt? Je kunt je download en upload snelheid eenvoudig testen op speedtest.net

Glasvezel internet wordt aangeboden via een open netwerk

Standaard internet heeft een netwerkbeheerder die bepaalt wat er allemaal toegestaan is op het netwerk. In sommige streken in Nederland heeft dat ertoe geleid dat er maar één mogelijke internetprovider is. Dat zorgt uiteraard voor problemen als het aankomt op concurrentie. Aangezien klanten gaan andere keuze hebben voelen zij zich vaak niet serieus genomen door internetaanbieders. Bij klachten hebben ze niet de mogelijkheid om over te stappen naar een andere aanbieder. Bij glasvezel is dit gelukkig anders. Hierbij betreft het een open netwerk waarvan alle aanbieder van het internet gebruik kunnen maken. Dit is uiteraard goed nieuws voor de consument die een verbeterde positie heeft door de toegenomen concurrentie tussen aanbieders.

Glasvezel Vergelijken

Let goed op de combinatie tussen internet en televisie

De mogelijkheden voor het tv-pakket is voor sommige mensen ook een doorslaggevende factor. Je provider van je televisiediensten is altijd hetzelfde als de provider van je internet. De aanbieders van tv en internet hebben verscheidene contracten met tv-zenders en daardoor zien hun tv-pakketten er anders uit. Het is vooral van je eigen voorkeur afhankelijk waar je voor kiest. Iemand die bijvoorbeeld veel sport kijkt heeft baat bij een andere aanbieder dan iemand die veel films en series kijkt.

De verschillende providers en abonnementen van glasvezel vergelijken

Glasvezel vergelijken tussen verschillende aanbieders is de volgende stap als er gekozen is om glasvezel internet te nemen. Er zijn een aantal dingen waarop gelet moet worden bij het vergelijken van internet via de glasvezelkabel. Hieronder worden de belangrijkste eigenschappen waarop moet worden gelet kort op een rijtje gezet.

Verschil in snelheid van de verscheidene abonnementen

Het eerste waar mensen vaak op letten is de prijs ten opzichte van de aangeboden snelheid van het internet. Voor de meeste mensen is het absoluut niet noodzakelijk om voor de hoogste snelheid te gaan. Vrijwel alle mogelijke glasvezel abonnementen voldoen ruim aan het gebruik van de consument. De maximum snelheid van glasvezel internet is vrijwel ook overal gelijk. In Nederland is glasvezel internet beschikbaar tot een snelheid van 500 Mbit/s.

Providers van glasvezel vergelijken

De provider zelf is uiteraard ook belangrijk bij glasvezel vergelijken. Uiteraard zijn er verschillen in prijs, maar ook andere factoren spelen een rol. Sommige aanbieders hebben een erg goede reputatie als het op klantenservice aankomt en dat is uiteraard belangrijk voor als er iets mis is met je verbinding.

Aangeboden extra's door internetaanbieders

Internetaanbieders proberen klanten naar zich toe te lokken met bepaalde acties en extra’s. Bij vrijwel alle internetaanbieders krijg je tegenwoordig een gratis modem met wifi mogelijkheden bij het afsluiten van een nieuwe abonnement. Daarbovenop is er vaak een korting voor nieuwe klanten en komt er bij sommige providers gratis een monteur lang om alles te installeren. Een welkomstcadeau zoals een e-Reader of een luidspreker behoort vaak ook tot de mogelijkheden. Dat is allemaal met name afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Vrijwel alle internetaanbieders in Nederland zorgen voor een stabiele internetverbinding en beschikken over een goede klantenservice. Wacht dus niet langer en ga meteen glasvezel vergelijken op jouw postcode.